maandag 4 april 2011

Bubble Trouble

Valutions ofwel verwachte beurswaarderingen van miljarden euro's, ze vliegen je werkelijk om je oren. 75 miljard (!) zou Facebook waard moeten zijn, Groupon wordt gewaardeerd op 15 miljard. Dit laatste bedrijf bestaat nog maar amper 2 jaar. Het lijkt allemaal een beetje te veel van het goede.

Hoewel er wel een verschil is met de situatie in 2000 (bedrijven als Facebook, Groupon & Twitter maken wél winst), de ontwikkelingen roepen herinneringen op aan de "dotcom"-bubble van 2000. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ook nu lijkt het er weer op dat je maar met een paar mooie plaatjes van je idee hoeft te wapperen, dat noem je vervolgens business plan en je kunt de eerste investeringsronde gaan starten. Durfkapitalisten vallen over elkaar heen om hun miljoenen aan je te mogen geven, want je zou zomaar de volgende hit kunnen zijn. Ook nu weer worden er allerlei leuke, mooie en handige services gelanceerd, maar niet ieder bedrijf (vaak bestaande uit slechts een handjevol handige jongens (m/v)) heeft goed nagedacht hoe ze geld gaan verdienen aan hun service. "Dat komt later wel, eerst veel gebruikers krijgen." Ook dat hebben we eerder gehoord.

Het klinkt misschien ouderwets, maar een gedegen business plan schrijven zou niet verkeerd zijn voor de meeste van deze startups. Als je het goed doet, hoeft dit je niet af te remmen in je ambitie om in een moordend tempo de wereld te veroveren, maar het dwingt je wel tot nadenken over de samenhang en levensvatbaarheid van je idee.

Vragen als Wie ga ik benaderen?, Waarom?, Waarmee? en Hoe ga ik daar geld mee verdienen? zijn hele elementaire vragen voor elk bedrijf, in welke branche dan ook. Dit zijn niet de vragen die je kunt/zou moeten beantwoorden met: Iedereen! en Gewoon omdat het kan!

Niks mis met groot denken en kansen pakken als ze zich voordoen, een beetje ondernemer kan niet zonder, maar laten we ons niet opnieuw het hoofd totaal op hol laten brengen door de ongekend hoge bedragen die nu weer de wereld worden ingeslingerd.

Overall, is de social media-hype hetzelfde als de dotcom-bubble van ruim 10 jaar terug? Het heeft er veel van weg, maar laten we hopen dat "we" wat geleerd hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten